Wel of niet lenen? Punten om bij stil te staan voordat je besluit te gaan lenen

Wat zijn de voornaamste verschillen tussen incasso advocaten en gerechtsdeurwaarders?
3 december 2021
Alles over werken in de ICT
16 januari 2023

Wel of niet lenen? Punten om bij stil te staan voordat je besluit te gaan lenen

Je krediet die je leent, is meestal niet gratis. Je moet vaak niet enkel de geleende som terugbetalen, maar ook de intresten en de kosten die erbij komen kijken. Denk dus allereerst goed na voordat je beslist om een lening aan te gaan. Je kan namelijk ook lang al op voorhand weten welke uitgaven er op je af gaan komen, bekijk dan of het niet beter is om daarvoor te gaan sparen. Zo geraak je ook aan het nodige geld, want heel vaak kan een lening ook afgewezen worden. Als gevolgd zou je kunnen kijken om gemakkelijk een perspectief lening af te sluiten. Zie meer informatie over zo’n lening de website of lees deze blog verder.

Wat houdt deze lening in?

De perspectief lening is een persoonlijke lening die wordt verstrekt op basis van maatwerk. Zie meer deze lening als laatste redmiddel om te kunnen lenen. Het gaat namelijk om een persoonlijke lening waarbij u de lening boetevrij mag aflossen. De looptijd van de lening is maximaal 120 maanden en wordt in overleg met de bank vastgesteld.

Hoe vraag je de lening aan?

Een perspectief lening kan je gemakkelijk afsluiten, maar voor het verstrekken van zo’n lening vraagt de bank wel om een goede inzage in je financiële status. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen om een bankafschrift van de laatste drie maanden. Mocht er sprake zijn van een uitzendcontract/tijdelijk dienstverband zullen zij vragen of je minimaal vijf jaar werkervaring kan aantonen. Je kunt dit aantonen door een verzekering bericht op te vragen bij het UWV. Zie meer voorwaarden voor een lening op de website van de bank. 

Nadelen 

Naast het feit dat een een perspectief lening gemakkelijk af te sluiten is en dat het je laatste redmiddel is, zijn er ook wel nog wat nadelen aan deze lening. Het betekent namelijk dat er al eerdere kredietaanvragen geweigerd zijn. En dat betekent ook dat uw financiële status er niet goed uitziet. Want uiteindelijk moet je een perspectief lening ook terugbetalen, dus pas ervoor op dat je niet nog verder in de schulden komt. 

Tips

Je weet niet wat een perspectief lening inhoudt en hoe je het moet aanvragen, maar toch nog wat tips voor het afsluiten van een lening in de toekomst.

  • Als je een lening aangaat, kijk of de lening echt nodig hebt en je niet beter kan sparen voor het nodige bedrag. 
  • Stel jezelf de vraag: kan ik de lening terugbetalen? 
  • Ga na welke soort lening het beste paste voor de situatie waarin je zit. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.