De voor- en nadelen van beleggen in beleggingsfondsen

3 redenen waarom je niet zonder kennis en ervaring moet beleggen
11 september 2018
Debiteurenbeheer
25 juni 2019

De voor- en nadelen van beleggen in beleggingsfondsen

De voor- en nadelen van beleggen in beleggingsfondsen

Beleggen kan tegenwoordig op tal van verschillende manieren! Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om te beleggen in (digitale) valuta, je kunt losse aandelen aanschaffen en je zou voor een investering in vastgoed of kunst kunnen kiezen. Ook populair zijn beleggingen in beleggingsfondsen. In dit artikel beschrijven we de verschillende voor- en nadelen van deze beleggingsfondsen. Wat maakt een fonds bijvoorbeeld aantrekkelijker, dan een investering in losse aandelen? Houd er rekening mee dat je bij een belegging geld kunt verliezen. Enkel door de sparen is het kans op financieel verlies minimaal.

Voordelen van het gebruik van beleggingsfondsen

Door te investeren in een van de top 5 beleggingsfondsen, profiteer je van het voordeel dat je risico’s verminderd worden ten opzichte van losse aandelen. Bij deze beleggingsfondsen investeer je namelijk niet in een bedrijf, maar in meerdere bedrijven. Wanneer een van deze bedrijven minder goed presteert, heeft dat logischerwijs een minder groot effect op de waarde van het beleggingsfonds dan op het losse aandeel van dit bedrijf. Het beleggingsfonds wordt daarbij door een externe partij beheerd, die normaliter een ruime ervaring heeft en over voldoende kennis beschikt om de markt te begrijpen.

Beleggingsfondsen kunnen ook nadelen hebben

Wanneer je het ontzettend leuk vindt om je in de markt te verdiepen en daarbij al enige ervaring hebt met beleggen, kan een beleggingsfonds ook nadelen hebben. Doordat een beleggingsfonds een lager risico heeft, ligt het rendement ook lager in vergelijking met losse aandelen. Je zou er dus voor kunnen kiezen om zelf een portfolio samen te stellen met losse aandelen van bedrijven, die passen bij je eigen interesses.

Een ander nadeel aan een beleggingsfonds is dat je hier op periodieke basis kosten voor betaalt. Deze kosten heb je niet, wanneer je voor de investering in losse aandelen kiest (op de transactiekosten bij koop- en verkooporders na).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.