Aandelen kopen, hoe werkt dat?

Debiteurenbeheer
25 juni 2019
Zilver kopen of investeren in iets anders? Hier lees je het!
19 januari 2021

Aandelen kopen, hoe werkt dat?

aandelen

Wanneer je aandelen koopt wordt je als het ware mede-eigenaar van een onderneming. Dat betekent niet dat je automatisch iets te zeggen hebt binnen het bedrijf. Bij veel aandelen weet het bedrijf namelijk niet eens van jouw bestaan af, en handel je in aandelen puur om geld te verdienen en kapitaal op te bouwen.

Primaire en secundaire markt

Als een bedrijf besluit aandelen uit te geven, of dit nu voor de eerste keer is of niet, komen deze nieuwe aandelen op de primaire markt terecht. Wanneer je deze koopt gaat het geld naar het bedrijf zelf. 

Wil je je aandelen verkopen, of koop je aandelen van een andere aandeelhouder, dan doe je dit op de secundaire markt. Het geld gaat naar de verkoper van de aandelen. Dit kan een ander bedrijf zijn of een privé persoon.

Hoe koop je aandelen?

Aandelen kopen kun je op verschillende manieren doen. Je kunt dit via je bank doen, of via een online broker. Deze online methode wordt alsmaar populairder omdat het een snelle en simpele manier is om je geld te investeren. Het kost vaak maar enkele minuten om in aandelen te handelen, wat natuurlijk wel zo fijn is.

Welke aandelen moet je kiezen?

Je kunt kiezen voor een groot en bekend bedrijf dat al jaren bestaat en stabiel is, met een Shell aandeel bijvoorbeeld. Ook is het mogelijk te investeren in een nieuw bedrijf. Het rendement is met een beetje geluk hoger in dit geval, al is er ook meer risico.

De bedoeling is natuurlijk om de aandelen te kopen wanneer ze niet al te duur zijn, en te verkopen wanneer de prijs is gestegen. Op deze manier maak je winst. Voor een optimaal resultaat moet je een gevarieerde portefeuille hebben met genoeg risicospreiding. Als je de aandelen van bedrijf X opeens met verlies moet verkopen, is het fijn als je die van bedrijf Y met winst kunt verhandelen zodat je uiteindelijk toch geen geld verliest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.